Hjemmelaget hvitvin stod for tur. Turen gikk igjen til Europris som har ganske bra utvalg av hurtigvinsett. Prisen for pakken var kr 168. I tillegg kommer kun 4 kg sukker. Rimelig å lage vin ????
Dag 1:
Vindunk ble renset og skyllet 3 ganger. Den store gryta på 10 liter måtte frem siden det skulle kokes opp 2 liter sukker i 4 liter vann. Posen med tørkede frukter ble hellt oppi, og miksen ble kjølt ned til 30 grader før det ble hellt på dunken. Gjær ble ristet inn. Ytterligere 12 liter vann på 25 grader skulle på. Så var det gjærlås og vente på gjæringen som starte etter 2 timer.
Dag 2:
Hvitvinen hadde gjæret i ett døgn, og det ble kokt opp 2 kg sukker i 3 liter vann. Etter nedkjøling til 25 grader be dette hellt på. Dunken ble ristet.
Dag 3-9:
Man ristet dunken hver dag.
Dag 10:
Hvitvinen hadde gjæret ferdig, det ser man på at "bloppingen" med lange melllomrom. Gjærstopp og chitosan ble helt på for så å riste dunken kraftig.
Vinen ble stukket om for første gang. Vi heller forsiktig gjennom en sil ned i den andre dunken.
Nå skulle vindunken ristes gjentatte ganger den neste døgnet.
Dag 12:
Andre omstikking. Denne gangen med hevert. Man mister en del liter, så vi stikker resten om på en mindre kanne, og lar denne stå et par dager før vi stikker om den også. Med dette mister man bare 1/2-1 liter.
Mosvekten viste minus 5, og 200 gram sukker ble hellt på for så å ristes kraftig.
Dag 14:
Nå viste mosvekten -1 og vinen var i tørreste laget. 200 gram sukker til ble hellt på og ristet inn.
Vinen var ferdig.
Lagring:
Fersk var dette den vinen som smakte dårligst. Det var bare å smøre seg med tålmodighet.
Etter 2 uker smakte den ganske bra, og etter 3 uker var den fantastisk god. Dette ble konas favorittvin.