Select your language

ferskenvinFørste vinsett var kjøpt inn og valget falt på Le Baron ferskenvin som koster kr 168 hos Europris. Samme vin hadde jeg fått servert hos venner, og den var forbausende god. Alt utstyret jeg trengte til vinlegging var kjøpt inn samtidig. Som nevnt i første innlegg hadde jeg veldig god erfaring med vinlegging for 30 år siden.

Så var det bare å gå i gang med ferskenvinen. Det første var å vaske den nye 25 liters vindunken med ballongrens i varmt vann, med 3 skyllinger etterpå. Frem med den store gryta, og koke opp 2 kg sukker i 3 liter vann, og la dette kjøle seg ned til 30 grader før det havnet i vindunken. På med sitonsyre og vingjær, riste kraftig. Deretter 12 liter vann på 25 grader på dunken. Ristes. På med gjærlås. Vinen startet gjæringen etter 3 timer. Dag 1 var unnagjort.

 

Ett døgn etter at gjøringen hadde startet skulle det mer sukker på. 3 kg sukker ble kokt opp i 3 liter vann og kjølt ned til 25 grader. Dette ble hellt på vindunken som ble rystet kraftig før gjærlåsen ble satt på igjen. Gjæringen gjenopptok nesten omgående.

Ferskenvinen gjæret i 10 dager før det ble et par minutter mellom hvert "blopp". Det var tid for å stoppe den. Gjærstopp ble helt på og ristet kraftig. Så var det første omstikking. Dette ble komplisert fordi alle "bærene" satte seg fast i heverten. Etter å ha sugd i meg ca 1/2 liter sur vin kom vi endelig i mål. Med tiden lærte jeg en langt bedre metode som også gav mindre svinn.

For å få ut all kullsyre ble dunken ristet flere ganger det neste døgnet. Dunken ble så satt kjølig i kjelleren på fryseboksen i 3 dager.

Så, 14 dager etter at ferskenvinen ble satt ble den omstukket for 2. gang. Igjen ble det mye svinn, noe jeg senere lærte å unngå. Vi satt igjen med 12 liter vin. Det var tid for sukring. Først skulle ferskenekstrakt på. Mosvekten viste minus 5. Ut i fra tabellen i bruksanvisningen gir 300 gram sukker +4 mosvekt. Vinen skulle holde mellom 15 og 20, så jeg hev på 600 gram. Ristet til stor gullmedalje. Smakte. Litt tørr, så jeg hev på ytterligere 300 gram sukker. Det var en tabbe, for den ble i søteste laget med mosvekt på 20.

Etter 2 ukers lagring ble den flasket. Dvs. det som var igjen av den. Måtte jo smake litt på min første hjemmelagde vin på 30 år ????.

 

Konklusjon:
Første vinlegging ble ikke 100% fordi jeg sukret for mye og det ble for mye svinn. Men god til tross, etter lagring.
Neste dunk ble suksess. Vinlegging har en lærekurve som alt annet.

Prisen:
Kr 168 for ferskenvin settet og 5 kg sukker ble 278 kroner.
Det ble kr 17 pr 0,7 liter flaske vin.

Ikke vær redd for å hive deg på. Det er moro!

 


Annonser:
wordpress blogg

Ønsker du en egen blogg?

Jeg etablerer en blogg for deg bygget på enten Wordpress eller Joomla ferdig satt opp på ditt eget domene. Du får opplæring over telefon og fjernstyring.

Pris fra kr 2990.-
Inkludert ditt eget domene og webhotell gratis første år. Les mer her...

Webløsning ©2016-23 på Joomla 5 av Web Norge. Innhold © Jan Olav Bollmann