Select your language

rosevinDet var tid for å prøve seg på en  ny dunk. Siden venner anbefalte Europris Rosavin ble det den. Prisen på den var også 168 kroner, og det skulle 4 kg sukker på. Det er akkurat samme prosedyre på alle Le Baron hurtigviner frem til ferdigstillelse, hvor enkelte skal ha på smaksekstrakt.

Ny dunk var kjøpt inn. Denne ble renset på samme måte for klargjøring. 2 kg sukker ble kokt opp i 4 liter vann, og nedkjølt til 30 grader, for så å bli hellt på vinballongen. Pose A og 1, som er sitronsyre og vingjær ble hellt på. Deretter 12 liter vann kjølt ned til 25 grader. Mellom hvert steg ble dunken ristet kraftig. Gjærlåsen ble påsatt med vann til streken midt på. Etter et par timer begynte det å "boble" tiltagende til etter hvert intenst.

 

Halvannet døgn senere ble det kokt opp 2 liter sukker i 3 liter vann, som ble nedkjølt til 25 grader. Dette ble hellt på vinballongen som ble ristet, noe man gjør en del av under prosessen. Rosavinen gjæret nå i 9 dager med daglig risting for å få best mulig resultat. Den ble målt til -5 mosvekt. Av erfaring vet jeg at man kan få vinen sterkere ved å tilføre med sukker. 200 gram sukker ble hellt i. Vinen begynte å gjære igjen 5 dager. I ettertid ser jeg at det ikke er særlig vits. Det tar bare lengre tid.

Så etter 14 dager fra legging ble den stoppet med pose 3 gjærstopp og pose 4 chitosan. Med dårlig erfaring fra ferskenvinen hvor "bærene" satte seg fast i heverten prøvde jeg ut en annen metode. Helte forsiktig vinen ned i ny dunk gjennom en sil i trakten, til nesten bare bunnstoffet lå igjen. Når den var ferdig påvirket dette ikke klarheten på vinen i det hele tatt!

Ett døgn med gjentatt risting og så 3 dager i ro på fryseboksen for riktig høyde for omstikking. Etter å ha sugd i heverten satt jeg igjen med 15 liter vi på ballongen. Jeg tok av "koppen" i bunnen av heverten og stakk om resten av vinen nesten helt ned til bunnfallet på en 5 liters dunk. Denne ble satt i ro i 2 dager og stukket om på vanlig måte. Nå satt jeg igjen med 17 liter vin. Den var klar som rød saft. Over ett døgn sukret jeg den 3 ganger med 200 gram sukker hver gang.Den holdt da pluss 4 mosvekt.

Rosavinen ble satt til lagring på dunken i et kaldt rom i 14 dager før flasking. Den ble etterhvert veldig god. Husk tålmodighet er en dyd ????

 

Konklusjon:
Vi ble veldig fornøyd med denne vinen. Halvtørr, klar og spennede rose'aktig smak.

Pris:
Kr 168 for vinsettet pluss 4 kg sukker blir kr 256 for 24 flasker vin.

 


Annonser:
wordpress blogg

Ønsker du en egen blogg?

Jeg etablerer en blogg for deg bygget på enten Wordpress eller Joomla ferdig satt opp på ditt eget domene. Du får opplæring over telefon og fjernstyring.

Pris fra kr 2990.-
Inkludert ditt eget domene og webhotell gratis første år. Les mer her...

Webløsning ©2016-23 på Joomla 5 av Web Norge. Innhold © Jan Olav Bollmann