Select your language

For 30 år siden var jeg en ivrig vinlegger. Det gikk på hurtigvinsett kjøpt i Danmark og Partyland. Med andre ord ikke den store helten, men etter noen år ble jeg ganske flink med vinsett. Så fikk vi barn og interressen døde hen. Det ble lite alkoholinntak og tiden strakk ikke til.

Desember 2019 fant jeg tilbake til vinlegging etter å ha fått servert imponerede god hjemmelaget hurtigvin hos venner. Vegen bar til Europris, som er importør for L.K. Haaland. Nesten alle vinsett til salgs i Norge er danske. Før EU, når prisene på vin var høyere, var vinlegging en veldig populær hobby i Danmark.

Gjennom årene har disse hurtigvinsettene blitt utviklet til å gjære på 7-10 dager. Allerde etter 2 ukers lagring smaker de forbløffende bra. Jo lenge de lagres jo bedre blir vinen selvsagt. Om du er utålmodig så fyll en vannkaraffel med umoden vin og la den stå ett døgn i kjøleskapet til lufting. Forskjellen er veldig stor da "fusen" fordamper.

For å starte opp med hurtigvin trenger du:
- 2 stk 25 liter plastdunker med kork.
- Gjærlås.
- Mosvekt (Oechslevekt).
- Termometer.
- Hevert.
- Ballong/flaskerens.

Jeg har også kjøpt inn eget litermål, trakt og sil som kun brukes til vin. Alt oppbevares i en egen plastboks med lokk for å holde orden på utstyret.

Det finnes spesielle alkomålere for vin. Men veldig vanskelig å lese av. Regelen er at når vinsatsen har brukt opp alt sukkeret og har minus mosvekt, er den er ferdig, og vi holde ca 12-13% alkohol. Hetvin (sett med mer sukker) kan komme opp i 15-17%. Den skal da smake vedig surt (tørt påvinspråket).

Når vinen har gjæret ferdig skal det på gjærstopp. Alt dette står godt forklart i bruksanvisning. Vinen stikkes om for første gang, og settes kjølig i 4 dager før 2. omtapping. Det er selvsagt viktig å ikke få med bunnslammet. Den skal nå sukres. Dette bør du gjøre i flere omganger med 300 gram om gangen da det er fort gjort å få den for søt. Etter min erfaring gir anbefalingen i bruksanvisningen for søt vin. Ta vinen opp til 0 mosvekt, rist dunken kraftig flere ganger. La den stå til neste dag, smak, mål og evt hiv på mer sukker.

Etter 1-2 uker på dunken er det på tide å flaske vinen. Både flasker, korker og korkemaskin får du kjøpt på Europris. Om vinen ikke skal lagres lenge så kan du bruker skrukorkflasker. Husk lagring gir bedre vin.

Og til slutt: Renslighet er en dyd ved vinlegging.
Kos deg med vinen din.

 


Annonser:
wordpress blogg

Ønsker du en egen blogg?

Jeg etablerer en blogg for deg bygget på enten Wordpress eller Joomla ferdig satt opp på ditt eget domene. Du får opplæring over telefon og fjernstyring.

Pris fra kr 2990.-
Inkludert ditt eget domene og webhotell gratis første år. Les mer her...

Webløsning ©2016-23 på Joomla 5 av Web Norge. Innhold © Jan Olav Bollmann